KIBRIS

DAÜ KAEM 9. Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Konferansı’na ev sahipliği yapacak

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi (DAÜ-KAEM), yarın ve öbür gün 9. Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Konferansı’na ev sahipliği yapacak.

Konferans, akademisyenleri, araştırmacıları, aktivistleri ve öğrencileri bir araya getirerek, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet konularındaki güncel eğilimleri ve gelecekteki zorlukları tartışmayı amaçlıyor. Etkinlik, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda (KÜKOM) düzenlenecek.

DAÜ’den verilen bilgiye göre, yarın saat 11.00’de, KAEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen tarafından yapılacak açılış konuşmasının ardından, davetli konuşmacı Prof. Dr. Yıldız Ecevit’in “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmalarının Akademi İçi ve Dışı Tarihsel İzini Sürmek” başlıklı sunumuyla başlayacak. Oturumlar, yarın saat 13.00’te, 4 Nisan Cuma günü ise 10.00’da başlayacak.

-Erkek kimliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği konuları ele alınacak

Yarınki oturumlarda Salamis Salonu’nda erkek kimliği, toplumsal cinsiyet normları ve erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliğine katılımı gibi konular tartışılacak.

Katılımcılar, toplumsal cinsiyetin erkek kimliği üzerindeki etkilerini ve erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği hareketine nasıl katkı sağladıklarını ele alacak.

-Toplumsal cinsiyet, hukuk ve kadınların sosyal yaşama katılımı tartışılacak

Othello Salonu’nda ise Kıbrıs Türk toplumunda kadınların emek piyasasına katılımı tarihsel olarak ele alınacak, dijitalleşmenin iş ilişkilerindeki etkileri ve kadınlara yönelik algoritmik ayrımcılık tartışılacak. Ayrıca, çalışma hayatındaki mobbing ve Dipkarpaz örneğinde kadınların ekonomiyle ilişkisi incelenecek.

2. oturumda, kadın kabin ekibi çalışanlarının emeği, şehir planlamasında kadınların rolü ve LGBTI+ bireylere yönelik önyargılarla mücadele gibi konular ele alınacak.

Son oturumda ise, Kuzey Kıbrıs’taki üreme turizmi, ev içi şiddetle mücadele, kürtaj hakkı, cezaevindeki kadınların toplumsal yaşama katılımı ve Afrikalı öğrencilerin deneyimlerine dair ayrımcılık hukuku perspektifi değerlendirilecek.

-Kadınların hukuki hakları ve medyada temsil edilmesi 

Soli Salonu’nda, kadınların vatandaşlık ve miras haklarının tarihsel gelişimi, Türk Medeni Kanunu’nun evlilik hukukuna etkileri ve kadınların hukuki hakları tartışılacak. Medya ve popüler kültürde kadın temsili üzerine geniş bir analiz yapılarak, feminist dergilerden savaş dönemi görsellerine, taşıyıcı annelik metaforlarından Türk dizilerindeki kadın figürlerine kadar geniş bir perspektif sunulacak. Son oturumda ise toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler, sosyal medyada cinsiyet karşıtı söylemler, müzik endüstrisinde toplumsal cinsiyet mücadelesi ve Avrupa’daki popülist yaklaşımlar değerlendirilecek.

-Toplumsal cinsiyetin siyasi ve hukuki boyutları 

Cuma gün ise, Salamis Salonu’ndaki oturumda, Türkiye’de İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının toplumsal cinsiyetin inşası, yeniden üretimi ve dönüşümü üzerindeki etkileri tartışılacak. Ayrıca, devlet feminizmi ve Cumhuriyet’in ilk kadın milletvekillerinin feminizm örüntüsü incelenecek.

Kadınların oy hakkı ve karşıt propaganda posterlerindeki temsili de ele alınacak. 2. oturumda, ev, aile ve toplumsal cinsiyet rollerinin değişimi, 2024 yılında cinsiyet eşitliği alanındaki en başarılı ülkeler, Ukraynalı göçmenlerin Kuzey Kıbrıs’taki ev algısı ve kültürel bakış açıları üzerine tartışmalar yapılacak.

3. oturumda ise, Türkiye’deki nafaka hakkı ve Türk Medeni Kanunu’na ilişkin değerlendirmeler, evlilikten boşanmaya kadınların ataerkil yapılarla mücadelesi ve mülteci kadınların güçlenme deneyimleri kesişimsellik perspektifinden ele alınacak.

-Dijitalleşen dünyada feminizm ve kadın akademisyenlerin durumu 

Othello Salonu’nda da, toplumsal cinsiyetin sanattan dijital aktivizme kadar geniş bir yelpazede nasıl temsil edildiği ve dönüştüğü tartışılacak.

İlk oturumda, Akdeniz Havzası’ndaki kadın sanatçılar ve toplumsal cinsiyet temsilleri ele alınacak. İkinci oturumda, dijitalleşmenin toplumsal cinsiyet üzerindeki etkileri tartışılacak.

-Toplumsal cinsiyetin mekânsal etkileri 

Soli Salonu’nda ise ilk oturumda, toplumsal cinsiyetin mekân, saldırganlık ve hafıza gibi kavramlarla ilişkisi ele alınacak. Diğer oturumlarda ise, dijitalleşmenin kadınlar üzerindeki etkisi, feminizmin toplumsal değişim süreçlerindeki rolü ve kadın sanatçıların toplumsal cinsiyet temsili üzerine konuşmalar yapılacak.

 (AK/GÜL) Fotoğraflı 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Başa dön tuşu