KIBRIS

Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı… PMO: “Peyzaj mimarları olarak, doğayı, kültürel mirası, ekolojiyi ve toplumsal dayanışmayı birleştirmeye devam edeceğiz”

KTMMOB Peyzaj Mimarları Odası (PMO), daha iyi bir dünya için her projede ve çalışmada, doğayı, kültürel mirası, ekolojiyi ve toplumsal dayanışmayı birleştirmeye devam edeceklerini kaydetti.

PMO adına yazılı açıklama yapan Peyzaj Mimarı Doç. Dr. Buket Asilsoy, her yıl Nisan ayının, küresel ölçekte Dünya Peyzaj Mimarlığı ayı olarak kutlandığını kaydetti.

Bu yıl “Sınırların Ötesinde” teması altında, peyzaj mimarlarının çevresel, kültürel ve fiziksel engelleri aşarak daha iyi bir geleceğin inşasına nasıl katkı sağladığına odaklanacaklarını ifade eden Asilsoy, “Sınırların Ötesinde” temasının, peyzaj mimarlarının tasarımlarında fiziki sınırları aşarak, toplumları daha sürdürülebilir, erişilebilir ve yaşanabilir alanlarla buluşturmayı hedeflediğini vurguladı.

Bunun, aynı zamanda peyzaj mimarlarının kültürel çeşitliliği, çevresel sorunları ve toplumsal eşitsizlikleri göz önünde bulundurarak, her bir projede bütüncül bir yaklaşım benimsemelerini gerektirdiğine dikkat çeken Asilsoy, özetle şöyle devam etti:

“Peyzaj mimarlığı, sürdürülebilir, yaşam kalitesi yüksek, doğa temelli kırsal ve kentsel dış mekân alanları yaramak için, bilim, sanat, ekoloji, botanik, planlama ve mühendisliği kullanan bir disiplindir. Mesleğimiz, doğanın sunduğu içerikleri ve insan yaşamını bir araya getiren bir disiplin olarak, toplumların refahı için vazgeçilmez bir rol üstlenmektedir. Bu rol, sadece doğal kaynakları korumakla sınırlı değildir. Peyzaj mimarları, aynı zamanda toplumsal bağları güçlendiren, kültürel mirası yaşatan ve çevresel adalet için çözümler üreten projeler geliştirir. Bu bağlamda, peyzaj mimarlığı mesleği, çevresel, toplumsal ve kültürel sınırları aşan bir perspektife sahiptir.

Bu bağlamda Birleşmiş Milletler sürdürülebilirlik kavramını mevcut ihtiyaçları, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerini tehlikeye atmadan karşılamak olarak tanımlar. Bu tanım, sürdürülebilir kalkınmanın temelini oluşturur ve çevresel, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak dört ana boyuttan oluşur.

Diğer bir ifadeyle, peyzaj mimarlarının ürünü olan kent parkları, mahalle parkları, yeşil cadde ve sokaklar gibi kentsel alanlar ve biyogenetik rezerv alanları, doğa koruma alanları, ulusal parklar gibi kırsal peyzaj alanları vb. sürdürülebilirlik kavramının dört ana boyutuna da doğrudan ve dolaylı katkı sağlamaktadır. Peyzaj mimarları tasarım ve planlama süreçlerinde sıfır atık ve döngüsel tasarım, enerji verimliliği, biyoçeşitliliği koruma, doğal kaynakların verimli kullanımı gibi hususları dikkate almaktadır.”

Bu çerçevede Kuzey Kıbrıs’taki peyzaj mimarlarının mesleki faaliyetlerini 2014 yılında Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı olarak kurulan Peyzaj Mimarları Odası çatısı altında sürdürdüklerini ifade eden Asilsoy, kamu kurumlarında, belediyelerde, akademide ve özel sektörde hizmet veren üyelerinin olduğunu belirtti.

Ülkede, plansız ve çarpık yapılaşmanın yanı sıra değişen iklim koşullarıyla birlikte daha da etkisini gösteren sorunlara, hem kırsal hem de kentsel alanlarda çözüm üretebilmek için mesleklerine her geçen gün daha çok gereksinim duyulduğuna işaret eden Asilsoy, ülkemizde daha yeşil caddeler, sokaklar, meydanlar, kıyı düzenlemeleri, yeşil koridorlar, parklar, kent çiftlikleri, yeşil alanlar, doğa koruma alanları için beraber çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Asilsoy, Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayının, sadece mesleğin önemini değil, aynı zamanda geleceğe yönelik daha sürdürülebilir, adil, kültürel olarak zengin ve kapsayıcı bir çevre yaratma sorumluluğunu hatırlattığını kaydetti. Bu yılki “Sınırların Ötesinde” temasının, peyzaj mimarlarının toplumların, kültürlerin ve doğanın sınırlarını aşarak nasıl katkı sağladığının da altını çizdiğini ifade eden Asilsoy, “Bizler, Kuzey Kıbrıs’taki peyzaj mimarları olarak, daha iyi bir dünya için, her projedeve çalışmada bu misyonu taşıyarak, doğayı, kültürel mirası, ekolojiyi ve toplumsal dayanışmayı birleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Başa dön tuşu